naturleksikon.no

Naturleksikon er en nettportal med pekere til det beste av oppslagsverk, bilder og nyheter (elektronisk på www og trykt).
 


Informasjonen er selektivt valgt med omhu slik at det kun er det beste innen hjemmesider, bøker mm. som blir presentert. Hjemmesidene er også kvalitetssikret.

 

 

 

Oppslagsord

 

Dyrehager

Atlanterhavsparken i Ålesund. © Dag Lausund (2004)

Dyrepark eller zoologisk hage (ofte forkortet zoo) er et sted hvor ville dyr holdes inngjerdet slik at gjester kan se og studere dem. Flere ville dyr som er utryddet er reintrodusert i naturen.

Norge

 

Oslo reptilpark - http://www.reptilpark.no/ - Oslo

Over 100 dyr er utstilt som bl.a. kvelerslanger, snoker, gekkoer, kameleoner, varaner. I tillegg til reptiler har de tarantellaer, sort enke, praya og saltvannsfisk.
Adr.: Storgata 6, Oslo

 

Kristiansand dyrehage - http://www.dyreparken.com  - Kristiansand

Over 80 dyreater fra Norsk natur (ulv, gaupe, jerv, elg, oter, fjellrev, tiur hubro) og Afrika (sjiraff, gnu, sebra). De har også flere apearter, slanger, alligator, skilpadde, øgler, papegøye, flamingo, kenguru, påfugl, dovendyr, tiger, sjøløve mm.
Adr.: ???, Kristiansand

 

Langedrag naturpark - http://www.langedrag.no/ - Telemark?

Helårsdrevet seter med norske dyrearter som ulv, gaupe, fjellrev og elv. Gården har 350 dyr av 26 forskjellige raser som bl.a. hester, kuer (mange raser), gris, geiter, høner og kaniner. Aktiviteter (ridning), overnatting og leirskole. De fleste dyrene og (og ungene til ville dyr) har ungene mulighet til å holde og klappe.
Adr.: Tunhovd, Nesbyen

 

Akvaret i Bergen - http://www.akvariet.no/ - Bergen

Her finner du bl.a. norsk fisk, seler, pingviner, tropiske ferskvanns- og saltvannsfisk, kvelerslanger, krokodiller og agamer.

Adr.: Nordnesbakken 4, Bergen

 

Atlanterhavsparken - http://atlanterhavsparken.no/ - Ålesund

Her finner du atlanterhavs dyr som en rekke fiskearter, virvelløse dyr og pingviner.

Adr.: Tueneset, Skarbøvik, Ålesund

Sverige

 

Nordens Ark - http://nordensark.se - Munkedal, Grebbestad-Uddevalla, Bohuslän

Over 500 dyr med over 70 arter fra temperert eller boreal klima. De fleste går fritt i innhegninger. Av nordiske arter finnes bl.a. villkatt, jerv, gaupe, ulv, skogsrein, oter, hubro, slagugle, lappugle, snøugle og hvitryggspett. Også en del husdyr finnes. Driver oppdrett av vandrefalk, hvitryggspett og grønnspraglet padde for reetablering i Svensk natur hvor artene tidligere har blitt utryddet.
Adr.: Åby säteri, Hunnebostrand.

 

Fjärilshuset - http://fjarilshuset.se/ - Stockholm

Drivhus med over 400 frittflyvende sommerfugler på 800 m².
Adr.: Haga Trädgard, Solna.

 

Skånes djurpark Höör - http://www.skanesdjurpark.se/ - Skåne

I parkens 100 da store område finnes det 85 arter av nordiske dyr. Trolig Nordens største dyrepark på Skandinaviske dyr. Av pattedyr finnes elg, rådyr, reinsdyr, jerv, gaupe, ulv, bjørn, rødrev, fjellrev, villsvin, grevling, bever og flere selarter. Hele 6 ugler, europeisk trane, gråhegre og en rekke hønsefugler (bl.a. orrfugl, storfugl). I tillegg finnes kongeørn og storskarv. Amfibier finnes 5 arter og 4 arter reptiler bl.a. europeisk sumpskillpadde.

Adr.: Jularp 150, Höör.

 

Borås djurpark - http://boraszoo.se/ - Borås, Västergötland

Har en rekke afrikanske dyr som bl.a. løve, geopard, sjiraff, sebra, bøffel, struts, antilope, elefant og neshorn. Av Nordiske dyr finnes jerv, ulv, gaupe, bjørn, elg og rein. Det finnes også bl.a. visent, dådyr, kamel, pingving og flere arter av primater.

Adr.: Parkterrassen, Borås.

 

Kolmården djurpark - http://kolmarden.com/ - Norrköping, Östergötland

Nordens største dyrepark på hele 172 dekar. Hele 750 dyr fordelt på 80 arter. Parken er kombinert familiepark og dyrepark. Der finnes det delfinforestilling, rovfugloppvisning, kamelridning og dukketeater. I akvariet finnes delfin, sel, sjøløve og pingvin. I apeparken finnes gorilla, sjimpanse, dvergsilkeape og gibbon. Afrikanske dyr som vildhund, antiloper, elefanter, giraff, gnu, neshorn, løve, sebra, struts, og surikat. Av Nordiske dyr finnes ulv, brunbjørn, gaupe, jerv, sjøløve, elg, rein, moskusokse, hvitkinngås, hubro, hoggorm, buorm og slettsnok. I tillegg har de en rekke husdyr bl.a. flere hesteraser. Rovfugl med oppvisning har de også. De har en rekke aktiviteter og arrangementer.

     Hjemmesiden inneholder fyldig informasjon og de har flere Web-kamera som viser dyrene.

Adr.: Kolmården, Norrköping.

 

Tropicarium - http://www.tropicarium.se/ - Norrköping, Östergötland

Tropehus på hele 2000 m² med hele 175 virveldyrarter, hvorav 100 fiskearter. Bl.a. har de 5 hai arter, 4 rokkearter og en rekke tropiske arter fra ferksvann og saltvann. I tillegg er det 50 arter av levende kolonier av koraller. Reptiler er de mest kjent for med sine alligatorer, skilpadder, slanger og øgler. Av slanger har de pytonslanger, kveleslanger, mombo, kobra og 5 arter av hoggorm.

Adr.: Kolmården, Norrköping

Danmark

 

Nordsømuseet - http://nordsoemuseet.dk/ - Jylland

Biotopakverier (12 på 4-16 tusen liter) som viser forskjellig elevesteder. Nord-Europas største akvarium på 4,5 millioner liter har frittsvømmende fisk (pelagiske). Den største attraksjonen er den utendørse selakvariet med 2 selarter fra Nordsjøen. Av spesielle dyr kan nevnes blekksprut og månefisk.
Adr.: Ikke oppgitt. Ligger ved riksveien og sees fra fergeleiet i Hirtshals.

 

Ørnens verden - Jylland

Dette er ikke et reservat, men et falkoneri hvor de trener med dyrene.

 

Aalborg zoo - http://aalborgzoo.dk/ - Jylland

Afrikansk landsby med hus, kultur og dyr (sebra, flodhest, oryx, struts og vortesvin). I tillegg har de dyr som giraff, kamel, bever, beltedyr, ara, alligator, bavian, brunbjørn, sjimpanse, elefant, isbjørn, kenguru, leopard, reinsdyr, løve og tiger.
Adr.: Mølleparkvej 63, Aalborg.

 

Randers regnskog - http://www.regnskoven.dk/info/aabningstider/ - Jylland

Tropehusene er på tilsammen 3600 m². Alle plantegrupper og dyregrupper som lever i tropisk regnskog finnes der. fisk, frosk, slanger, skilpadder, edderkopper, fugler og storflaggermus (flyvende hunder). Sti går gjennom regnskogen over bekker og dammer før du går under jorda. I regnskogen beveger dyrene seg fritt sammen med de besøkende. Hovedsiden (index) fungerer ikke normalt. Det er lagt inn sperrer for begrenset kontroll for navigering.

Adr.: Tørvebryggen 11, Randers.

Europa

 

London zoo - http://www.zsl.org/zsl-london-zoo/ - England

En av de største og eldste dyrehager i verden. Her har de det meste av pattedyr, fugler, reptiler, amfibier, fisk og virvelløse dyr. OBS: Det er ikke lov å ta bilder i London zoo.
Adr.: Regent's Park, London

World Wide Web

Zoos worldwide - http://www.zoos-worldwide.de/zoos.html

Oversikt over verdens dyrehager. Klikk ønsket kontinent og deretter ønsket land på kartet. Liste over dyrehager i alle land i verden. Meget oversiktlig og ryddig.

 

Zoo and wildlife parks in Europa - http://www.euro-t-guide.com/See_Type/Zoo_1.htm

O???.

 

World Association of Zoos and Aquariums - http://waza.org

Interessorganisasjon for dyrehager og akvariumer rundt i verden. De jobber aktivt for vern av verdens dyr.

Oppdatert 26. juli 2008

Opprettet 2. juli 2007

Randers regnskog

 

Aalborg zoo
 

Langedrag naturpark

 


  Fakta om dyrehager

  • I verden finnes det over 000 dyrehager, 000 dyreparker og 000 akvarier.

  • I Norge finnes det 00 dyrehager.

  • Dyrepark kan dyrene gå fritt ute i store innhegninger.

  • Dyrehager (zoo)


  Viste du at ...

  • Sverige finnes det hele 00 dyrehager.

  • I Danmark finnes det 00 dyrehager.

  • ???.

  •  


Ordforklaringer

Vanskelige ord eller ord/termelologi som trenger nærmere omtale er listet opp her. Ordene kommer opp i ny vindu (pop-up).

  • Dyrehage (zoo) holdes dyrene i små inngjerede innhegninger eller bur.

  • Dyrepark holdes dyrene i større innhegninger som kan være på flere mål. Dyrene får dermed ett større område hvor de kan gå fritt.


 

 
  Annonse: